Mannaz

U starinskim svojim pesmama — a to je kod njih jedina istoriska tradicija — slave Germanci boga Tuistona, rođenog od Zemlje. On je imao sina Mana, koji je predak i osnivač germanskog naroda.

– Tacit, “Germanija” (Tacit je rimski istoričar iz 1. Veka n.e, “Germanija” su njegovi spisi o germanskim plemenima iz tog vremena.)

Mannaz znači čovek, muškarac ili žena, čovečanstvo. Odnosi se na ljude generalno, pojedince ili zajednicu. Mannaz je čovek u smislu inteligentnog ljudskog bića, ne bavi se osećanjima. U socijalnom okruženju, ona označava odnos i stav pojedinca prema drugima i njihov odnos i stav prema njemu. Njih može povezivati neki oblik saradnje, ali za razliku od rune Ehwaz koja joj prethodi, Mannaz ne uključuje bliskost. Ona obuhvata razne relacije, one koje vidimo kao “dobre” ali i one “loše”, “prijateljske” i “neprijateljske”, podržavajuće i destruktivne, ali sve u okviru racija.

Kao runa odnosa u zajednici, Mannaz se odnosi i na društveni poredak. Zato se povezuje sa Heimdalom, koji je, mitološki, osnovao klasni sistem. Heimdal je (kao Rig) sišao na Zemlju, gde je spavao među tri para i na taj način su nastale tri osnovne klase: kmetovi, slobodni ljudi i plemstvo. Pritom je svaka klasa imala svoje mesto i ulogu u sistemu, ovo razvrstavanje nije podrazumevalo nadmoć bilo koje vrste.

Kad biraju kraljeve, gledaju na poreklo, a kad biraju vojvode, na hrabrost. Kraljevi nisu neograničeni i svemoćni, a vojvode imaju vlast i ugled više po dobrom primeru koji daju — ako su odlučni, ako su pregaoci, ako prednjače svima—nego po svom položaju. Na smrt, tamnicu, pa čak i na šibanje mogu osuditi samo sveštenici, i to se ne smatra kao kazna, ni kao osuda vojvodina, već kao naredba samoga boga, koji se, po njihovom verovanju, nalazi među borcima. – Tacit, “Germanija”

Mannaz simbolizuje ljude kao razumna i inteligentna bića, koja su sposobna da stiču određene veštine i promišljena u svojim postupcima. Čovek je na tom nivou svestan da funkcioniše u uzajamnoj zavisnosti sa drugim ljudima, pa je otvoren za saradnju. Ova runa u divinaciji predstavlja ljude, pojedince ili grupu, kao i pitanja saradnje, bez obzira da li se radi o formalnoj ili neformalnoj saradnji.

Što se tiče njene primene, nezamenljiva je kad treba da uradimo nešto za šta nam je potrebna dobra volja drugih ljudi. Čak i u banalnim situacijama, kao što je npr. čekanje na red ispred šaltera, Mannaz će pomoći da vas oni koji stoje ispred propuste sa razumevanjem, ili da vam radnik na šalteru posveti vreme i pažnju, kako bi učinio sve što može da obavite posao što lakše. Uvek je primenite sa osećajem zahvalnosti.

Mannaz takođe podržava uspostavljanje međuljudskih veza i prijateljskih odnosa. U kombinaciji sa runom Ansuz (kao bindruna) jača intelektualnu snagu, što može biti značajno prilikom polaganja ispita, ili neke rasprave, sastanka na kojem treba da iznesemo svoje mišljenje i sl.

Kao što se vidi, ova runa ima veoma širok spektar primene u svakodnevnom životu. Ona daje svoj magični doprinos svakodnevnim situacijama, kao što Heimdal, čuvajući most između svetova bogova i ljudi, donosi čovečanstvu rune. Kada je Odin otkrio rune, podelio je taj dar sa bogovima, a Heimdal ih je dao ljudima. On nam pomaže u saznavanju i podučavanju o runama.

Pošto su pravilni geometrijski oblici, rune mogu da sadrže u sebi još neki sigil. Npr. Ansuz sadrži Laguz, Raido sadrži Wunjo itd. Mannaz, međutim, sadrži u sebi čak sedam drugih runa! To nas podseća da budemo svesni kompleksnosti sebe kao ljudskih bića i da negujemo sve aspekte u kojima se život manifestuje kroz nas.

Aisling d'Oiche Ghealai

Logo
copyright

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: