Teiwaz

Teiwaz je drugo ime boga Tira. Tir je bio bog rata, ali ne radi otimanja i prolivanja krvi, već za pobedu pravde i uspostavljanje zakona i reda. On je oličenje pravičnosti, hrabrosti, požrtvovanosti i časti. Runa Teiwaz nosi njegove osobine.

Tir je veliki diplomata, koji je spreman da se žrtvuje radi opšteg dobra. Jednom prilikom, bogovi su odlučili da zarobe vuka Fenrisa, zastrašujuću zver koja je konstantno predstavljala pretnju i za bogove i za druga bića, uključujući i ljude. To nije bilo lako, jer Fenris je bio snažan, opasan i nimalo glup. Smislili su da ga namame kroz izazov: predložili su mu da ga zavežu najjačim lancima, ako veruje da je dovoljno snažan, da može da se oslobodi. Pritom mu nisu rekli da su im patuljci za tu priliku pripremili čarobne niti koje je nemoguće prekinuti. Fenris je posumnjao da nešto smeraju i pristao je da ga zavežu, ali pod uslovom da jedan od bogova stavi ruku u njegove čeljusti kao garanciju da ga neće prevariti. Niko od bogova nije hteo da prihvati toliku žrtvu, osim Tira, koji je hrabro prišao vuku, znajući šta ga čeka. Ubrzo nakon što su ga vezali, Fenris je shvatio da je prevaren i odgrizao Tirovu desnu ruku. Zato Tir, poznat i kao Jednoruki bog, važi za najsmelijeg i najplemenitijeg među bogovima.

Tirova runa nosi energiju koja podržava kosmičku pravdu i istinu: poštene zakone, postizanje pravičnih ciljeva, disciplinu i red. Ona obezbeđuje pobedu u takmičenjima i borbama, ali samo ukoliko je poštena. Ne možete očekivati da uz pomoć rune Teiwaz pobedite u takmičenju ili sudskom sporu na prevaru ili bez uloženog truda, ali će ona sigurno podržati uspeh one strane koja je u skladu sa višom, kosmičkom pravdom, makar ona u određenom trenutku bila nelogična ili nevidljiva za čoveka.

Tiewaz pomaže prevazilaženje prepreka, naročito ako moramo da uradimo nešto što će nam biti bolno da bismo dostigli neki viši cilj. Ona jača samopouzdanje i daje dodatnu energiju za treniranje sporta i uopšte ovladavanje veštinama za koje je potrebna posvećenost i disciplina, uključujući i umetnost.

Tiw je zvezda vodilja,

dobro on čuva veru među vladarima,

uvek je na svom pravcu iznad magli noćnih

i nikada ne izneveri.

-Anglosaksonska runska pesma

Tir je bio veoma značajan u germanskom panteonu, toliko da je jedan dan nazvan po njemu, utorak (Tuesday). To ga stavlja među najznačajnija božanstva: sreda je posvećena  Odinu, nazvana je po njegovom germanskom imenu Wotan (Wednesday), četvrtak Toru (Thursday) i petak Freji (Friday). Tir i Teiwaz simbolizuju rat i borbu koji su daleko prevazišli koncepte sukoba i osvajanja. Tir je zvezda vodilja ­­– izazov koji stoji pred nama, ka kojem težimo, i vera da možemo da napravimo taj iskorak. Hrabrost nam je potrebna, ne da srljamo u opasne situacije, nego da stanemo i sagledamo svoju borbu. Kada uočimo da je taj fiktivni neprijatelj samo jedan aspekt nas samih i borbu zamenimo razumevanjem i prihvatanjem, možemo da nastavimo dalje i donesemo odluku šta zadržati a šta menjati. Runa Teiwaz daje novu energiju takvim iscrpljujućim poduhvatima.

Za onog ko se usudi da krene na Put heroja, odnosno izlazak iz zone komfora i pokret ka promeni, runa Thurisaz (runa boga Thora) je udarac čekićem koji nas navodi da započnemo putovanje, ali kada krećući se u toj energiji uvidimo da nemamo kontrolu, Teiwaz nam daje hrabrost, posvećenost i veru koje su nam potrebne da na tom putu istrajemo i napredujemo.

Aisling d'Oiche Ghealai

Logo

copyright

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: