Berkana

Berkana znači breza.

Ova runa nosi nežnu, žensku energiju, majčinsku, koja stvara, neguje i gaji. Ove njene osobine odnose se na porodicu, ali i na celokupan život. To je kreativna energija koja omogućava dolazak novorođenčeta na svet i sve ono što je za to neophodno: od spajanja muškog i ženskog aspekta plodnosti, kroz trudnoću, do porođaja. Rođenjem deteta rađa se i porodica, pa je Berkana i runa porodice.

Plodnost i stvaranje se na intelektualnom nivou ispoljavaju kao kreativnost, pa je Berkana veoma pogodna za sve one koji se bave umetničkim ili intelektualnim stvaralaštvom. Ona pomaže rađanje novih ideja i njihovo negovanje i rast. Berkana neće požuriti nagradu za trud ili dostizanje cilja, već će podržati posvećenost stazi  koja vodi ka cilju, zaštitiće neometan razvoj klica dok ne stasaju u drvo koje nosi plod. Uz to će pomoći i naš lični rast na tom putu.

Barkana se povezuje sa mitološkim principom Boginje Majke. U skandinavskoj mitologiji ovaj koncept nije jasno određen. Tacit, rimski istoričar koji je živeo u prvom veku, u svom delu Germanija opisao je kult boginje Nerthus. Naime, u plemenima severnih naroda postojao je običaj da jednom godišnje kroz naselja prolazi kočija, prekrivena platnom “sa nekim simbolom”. Smatralo se da je u toj kočiji, koju su vukli volovi i koju je samo sveštenik smeo da dodirne, boginja Nerthus. Ona im je donosila plodnost i izobilje i svi su je dočekivali u tišini i s poštovanjem.

Nerthus je božanstvo starije od bogova Asgarda koje najviše povezujemo sa runama. U tom panteonu, boginja koja je posvećena supruga i brižna majka je Friga. Ona je kraljica Asgarda, jer je Odinova supruga. Takođe je Baldurova majka i poznato je šta je sve učinila da bi ga zaštitila i sprečila njegovu smrt, koju je on predvideo (taj događaj sam opisala u članku o runi Sowulo). Na porođajima su Frigu, kao i Freju, pozivali u pomoć. Ona je blisko povezana i sa Nornama, koje su dolazile prilikom rođenja da bi novorođenčetu odredile sudbinu. Friga je tiha i tajanstvena i iako ima veliko znanje o sudbini, ne govori o tome, jer jedan aspekt sudbine – orlog – je neizbežan.

Boginja Berhta (Berchta, poznata i kao Holda) je takođe povezana sa runom Berkana. Ona je zaštitnica dece i žena, koja je duše umrle dece vodila u zagrobni život, sa puno pažnje i nežnosti. Berhta nije majka, ali štiti bebe i decu.

Breza je neplodna,

a ipak, bez semena pušta izdanke.

Prelepe su njene grane, visoko u krošnji,

divno ukrašenoj, bogatoj lišćem,

koja doseže nebo.

-Anglosaksonska runska pesma

Krošnja breze doseže nebo, pa u nekim šamanskim ritualima predstavlja ulaz na nebo ili vrata sunca. Breza je u narodima širom Evrope poznata po svojoj lekovitosti i korisnosti. I danas se u narodnoj medicini koristi za pripremanje čajeva, tinktura, masti, kupki, sa brojnim primenama. Verovalo se da breza štiti ljude od zlih sila, da pomaže bebama da budu jake i da rastu, kao i da donosi sreću mladencima. Breza je simbol buđenja proleća, prelaska prirode iz zimske stagnacije u prolećno bujanje, iz smrti u život. Tako i runa Berkana nosi duh regeneracije i oporavka. Ona podmlađuje i pročišćava, a vrlo je korisna za lečenje ženskih tegoba. Zato se sa njom povezuje još jedna biljka, virak, koja je posvećena Frigi, a korišćena je u srednjovekovnoj alhemiji za dobijanje eliksira mladosti.

Kao i breza, Berkana je odlična za raščišćavanje i uklanjanje negativnih uticaja. Proleće je doba godine kada nam se prirodno javlja potreba za čišćenjem i eliminisanjem svega što je suvišno, da bismo obezbedili prostor za novo. To je suština obnavljanja. Sve što više nije korisno, jednostavno izbacite: suvišne stvari, loše uspomene, konflikte, događaje kojima se vraćate u mislima samo da bi vas opterećivali. Prošlost je samo sećanje, ono što je bilo potrebno sačuvali smo kroz učenje, ostalo je beskorisni teret. Berkana vam može pomoći da ga se oslobodite. Sada je pravi trenutak za to.

Aisling d'Oiche Ghealai

Logo

copyright

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: