Sowulo

Sowulo je sunce, životna energija koju ono daje, sila koja od semena stvara drvo i od cveta plod. Sunce podržava život u prirodi, pa je tako i u svim narodnim verovanjima. Za razliku od većine mitologija gde je sunce snažno muško božanstvo, u nordijskoj je ono negujući ženski princip, izražen u boginji Suni, što ne iznenađuje s obzirom na hladnu klimu u kojoj je ona nastala.

Ova runa nosi prirodu sunca, koja je pozitivna, daje dodatnu energiju telu i aktivnostima koje obavljamo, podržavajući tako naše zdravlje, kao i poduhvate kojima se bavimo. I u divinaciji predstavlja dobro zdravlje i druge povoljne okolnosti: uspeh, pobedu, ispunjenje, energičnost; ona pokazuje da nam je na raspolaganju moć da napredujemo. Ta silna energija može da bude destruktivna, dovodeći do trenutnog sagorevanja, ali to ne mora uvek biti loše, jer se na taj način oslobađa prostor za stvaranje novog. Takođe, mogu se spaliti razni negativni uticaji i sve što je nepotrebno, a može se i otopiti Isa (runa leda).

Sunce je štit oblaka i blistavi zrak i uništitelj leda;

rota – točak.

-Islandska runska pesma

Led je stagnacija, potpuno odsustvo pokreta, koje nam je povremeno potrebno radi odmora, ali nekad po inerciji nastavi da traje i tako sprečava napredak. Tada Sowulo može da pomogne, topeći led i omogućavajući životu da se ponovo pokrene i teče. Na isti način pomoću svetlosti Sowula možemo osvetleti one svoje navike, osobine i uverenja koja nas sputavaju i toplinom ih otkloniti.

Svetlost sunca je u mikrokosmosu svetlost svesnosti. Ona donosi razumevanje, optimizam, samopouzdanje, volju, harizmu, prirodno umeće vođenja drugih, ali i sebe. Sve te osobine je imao Baldur, sin Odina i Frige, mudri, svetli bog pun ljubavi prema svoj prirodi i svim bićima neba i zemlje, kojem je ta ljubav bila u potpunosti uzvraćena. Jednog dana, Baldur je nastradao, što je i predvideo u svojim snovima. Nastupila je velika tuga i iščekivanje još veće tragedije: kao što bi pad Sunca uzrokovao nestanak naše planete, Baldurova smrt je najavila Ragnarok, dan kada su bogove pobedili neprijatelji, uništavajući svet i sve što postoji. Ipak, nakon Ragnaroka nastupa rađanje novog sveta, lepšeg, plodnog, oslobođenog od zla, u kojem će Baldur ponovo živeti.

U ovome se ogleda osobina rune Sowulo da sagori omogućavajući stvaranje novog. To su prirodni ciklusi. Svake godine na dugodnevicu sunce počinje lagano da se gasi, a onda na kratkodnevicu, u trenutku kada je najslabije, dobija novu energiju i počinje da se pojačava. Ovi ciklusi postoje na svim planovima, fizičkom, intelektualnom i duhovnom, i da bismo energiju održavali na najvišem nivou, treba ih osluškivati i prepustiti im se.

Sunce je večita radost u nadama moreplovaca

dok putuju preko ribljeg kupališta,

dok ih konj iz dubina ne odvede do kopna.

-Anglosaksonska runska pesma

Život nije mesto, nego putovanje, a da stvari budu još komplikovanije, ni putnik nije konstantan, on se stalno menja – raste, skuplja se, postaje „bolji“ ili „lošiji“… U kojem god pravcu da se promena odvija, iz trenutka u trenutak smo na drugom mestu i u novom obliku. To su okolnosti u kojima um može lako da se zbuni i prevari toliko da izgleda kao da je uglavnom sve konstantno i repetitivno. Iz te zbunjenosti i varke može nas izvesti unutrašnja svetlost, „konj iz dubina“, ako je potražimo u tišini svog postojanja. To nije nešto što treba jednom uraditi ili po potrebi, kao kad tražimo odgovor na određeno pitanje, već  treba da bude način života. Ako se uvek okrećemo ka svetlosti koja dolazi iz dubina, dobijamo novu perspektivu, doživljavamo svoju stvarnu vrednost i svetost i otvaramo se za smisao života.

Sunce je svetlo sveta,

klanjam se božanskoj odluci.

-Norveška runska pesma

 

Aisling d'Oiche Ghealai

Logo

copyright

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: