Algiz

Algiz je prvenstveno runa zaštite. Njen oblik se tumači na više načina: kao šaka sa raširenim prstima (koja brani), jelenski rogovi, Bifrost; u anglosaksonskoj runskoj pesmi o runi Algiz opisuje se šaš:

Šaš se uglavnom može naći u močvari;

raste u vodi i pravi grozne rane,

pokriva krvlju svakog ko je dotakne.

-Anglosaksonska runska pesma

Ovaj opis jasno ukazuje na zaštitnu funkciju rune Algiz, naročito ako uzmemo u obzir da šaš raste u močvarama, koje su imale značajnu ulogu u životu i religiji starih naroda. Ljudi su se u prošlosti često skrivali od neprijatelja u močvarnim predelima – njima poznatim, a za neprijatelja neistraženim, nepredvidivim i punim opasnosti. Šume, izvori i močvare usko su povezani i sa mnogim religijskim tradicijama, ne samo severnjačkim, a hramovi, u kojima su čuvani ritualni predmeti morali su imati jaku odbranu.

Rimski istoričar Tacit, u svom delu „Germanija“, u kojem opisuje svoje savremenike sa severa, piše:

Iz svetih gajeva uzimaju i nose sa sobom u borbu kipove i druge neke simvole. 

Friga, Odinova supruga i jedna od najznačajnijih boginja severnjačkog panteona, živi u Fensaliru, Močvarnoj Dvorani.

Runa Algiz doslovno deluje kao štit i brani od svih uticaja koje doživljavamo kao negativne – neprijatnih osoba, situacija, nepoželjnih misli i aktivnosti. Sprečava da dopre do nas bilo šta sa čim ne želimo da imamo kontakt. Njena energija budi nagon da zaštitimo sebe i druge. Pritom, ona neće nauditi izvoru negativnog uticaja, za razliku od nekih drugih runa koje štite, ali imaju destruktivan uticaj na ono od čega se branimo.

Algiz stoji kao čovek raširenih ruku, stremeći ka nebu – ona pomaže svakome ko teži ka svesnosti. Njen izgled asocira i na drvo, čije grane rastu u visine, dok koren doseže tamne dubine. Ona kanališe energiju, povezujući gornje svetove božanske svetlosti i jasnoće, sa donjim svetovima smrti, ali smrti u pozitivnom smislu: kao izvora života i predačke mudrosti. Zato Algiz oslikava i Bifrost – dugu – most između Asgarda i Midgarda, neba i zemlje. Čuvar Bifrosta je bog Heimdal, koji je kao i ova runa veliki zaštitnik, ali i posrednik između bogova i ljudi. On je savršen stražar: sluh mu je toliko osetljiv da čuje i travu kako raste, može da vidi na udaljenosti od više stotina kilometara, noću podjednako dobro kao i danju, skoro uopšte ne spava, a osim toga može da vidi budućnost. Zbog ovog poslednjeg, ali i zato što je on podelio znanje o runama sa čovečanstvom nakon što ih je Odin otkrio, njega pozivamo da nam pomogne u podučavanju runa.

Na prvi pogled možda nije vidljiva veza između dva aspekta rune Algiz: prvi da štiti, a drugi da povezuje gornje i donje svetove. Ali nije teško shvatiti da nam ta povezanost sama po sebi obezbeđuje određenu zaštitu, neku vrstu imuniteta, usmeravajući nas da svoj način života obogatimo osobinama koje i Heimdala čine velikim čuvarom: posvećenost svojoj dužnosti, budnost i strpljenje. Tako postajemo runa Algiz, sopstveni zaštitnici.

Aisling d'Oiche Ghealai

Logo

copyright

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: