Eihwaz

Eihwaz je tisa – drvo, zimzeleno i dugoveko. Ograda od tise je tokom cele godine neprobojna, pa su je u stara vremena sadili oko groblja, da životinje ne bi prilazile grobovima (Izvor: Bob Oswald). Zato se nekad pogrešno povezuje sa smrću, kao i runa Eihwaz, koja jeste transcendentalnost, prelazak kroz različite oblike stvarnosti, ali ni slučajno prestanak života.

Tisa je drvo sa grubom korom,

tvrdo i čvrsto u zemlji, podržano korenjem,

čuvar plamena i radost na imanju.

-Anglosaksonska runska pesma

Eihwaz predstavlja Igdrasil – drvo koje drži brojne svetove bogova, vilenjaka, divova i ljudi (bez obzira što je Igdrasil jasen, a Eihwaz tisa, sadrže značajnu zajedničku simboliku). Odin je jednom devet dana i noći bio obešen na Igdrasilu, bez hrane i vode, i tako iscrpen putovao kroz različite svetove Igdrasila, odnosno različite nivoe svesnosti. Na granici života i smrti pronašao je i rune, da nam stvarnosti učine vidljivijom i jasnijom. Ako bismo celokupan ljudski život podelili na 24 oblasti, Futhark bi bio ukupnost tog bivstvovanja, a pojedinačne rune prolazi u svaku od tih oblasti, odnosno njen ekvivalent u dimenziji neograničenoj prostorom i vremenom. Boravak u ovoj dimenziji pruža nam mogućnost da sagledamo deo po deo celokupnog života iz druge perspektive – sa one strane vrata – iz perspektive svesnosti.

Ako se Igdrasil posmatra kao mikrokosmos, njegovih devet svetova bi moglo predstavljati: svest, materijalno telo i sedam glavnih čakri, koje su opet mesta posredništva između fizičkog i nefizičkog.

Tisa je savijeni luk i krto gvožđe,

i div strela, arcus – luk.

– Islandska runska pesma

U stara vremena su od tise pravljeni lukovi, jer je jaka i fleksibilna. Lukovi i strele su korišćeni za lov. Velika smelost je bila potrebna da se krene u lov na snažnu i brzu divlju životinju koja oseća da joj je život ugrožen. Zato Eihwaz predstavlja upravo tu pokretačku silu koja nam daje smelost da se vinemo ka novom izazovu, bez oklevanja i pripreme. Ona je sami pokret u akciju i ne ostavlja prostor za odustajanje. Od nje dobijamo motivaciju i ohrabrenje. Zato u divinaciji ako smo u dilemi da li da nešto preduzmemo, savetuje da se upustimo u rizik, a može da predstavlja i podršku, osobu od poverenja, nekoga na koga se možemo osloniti.

Eihwaz je jedna od runa za zaštitu. Tisa je snažna, dugotrajna, lako se regeneriše – takoreći neuništiva; osim toga je otrovna, a prema verovanjima brojnih tradicija, sadrži i magiju zaštite. I kod nas se veruje da ona čuva kuću od natprirodnih bića i bolesti. Zato je Eihwaz sigurna odbrana od napada, sama ili u kombinaciji sa drugim runama zaštite. Ona se lako može kombinovati sa mnogim runama Futharka za dobijanje moćnih bindruna u razne svrhe: npr. sa Jerom, koja je blaga promena, Eihwaz daje dodatnu pokretačku silu i ohrabrenje za željenu promenu, a sa Wunjo pokreće želje u akciju… Snažni Igdrasil drži ceo kosmos kao kičma, na isti način Eihwaz sa sigurnošću drži povezane rune. U svakom slučaju, Eihwaz poziva da se u trenutku oslobodimo starog tereta i prepustimo se novim snovima.

Aisling d'Oiche Ghealai

Logo

copyright

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: