Jera

Značenje ove rune je godina ili žetva. Jera je runa ciklusa, spontanih, prirodnih promena koje se ciklično ponavljaju, kao što je na primer smena godišnjih doba. I njen izgled ukazuje na kružno kretanje dve polovine koje se nikad ne spajaju niti razdvajaju, kao svetlost i tama, jin i jang. Različite faze života se nadovezuju jedna na drugu i smenjuju blago, gradeći evoluciju. Zato Jera obično nagoveštava promenu nabolje, rast, napredak, ostvarenje.

Izobilje je blagodat ljudima

i dobro leto

i bogati usevi

annus – godina.

– Islandska runska pesma

Zanimljivo je da je Jera dvanaesta runa u Futharku, što opet govori da Futhark nije nasumičan, već pažljivo kreiran niz simbola, s obzirom na to da se broj 12 ponavlja u osnovnim ciklusima, kao što je 12 meseci u godini i dvaput po 12 sati u danu, a da Jera upravo predstavlja završetak jednog ciklusa i početak novog.

Tri rune koje prethode Jeri, a kojima počinje drugi aet su Hagalaz, Nauthiz i Isa. To su spore rune, one koje nas teraju na promenu, bilo iznutra, kao nemir koji dolazi iz dubine naše podsvesti, ili spolja kao teške životne okolnosti. Ako taj deo puta pređemo pažljivo, Jera donosi „bogate useve“, prilike da ostvarimo ciljeve kojima smo težili i upotrebimo stečenu mudrost. Ipak, ako poteškoće u životu vidimo samo kao nezasluženu kaznu i propast kroz koju treba što brže proći ili po mogućstvu izbeći, usevi ne mogu rađati jer ništa nije posejano i ciklusi postaju samo ponavljanje negativnih obrazaca, bez mogućnosti napretka. Ali na kraju, bez obzira koliko smo spremni da učimo životne lekcije, ona daje nadu, jer pokazuje da se sve kreće i ništa ne ostaje isto.

Poruka Jere je: „Šta poseješ, to ćeš i požnjeti.“ Ona je neutralna, na nama je odgovornost kakve ćemo plodove dobiti, šta možemo da očekujemo da nam se vrati na osnovu naših dela.

Leto je radost ljudi,

kada Bog, sveti gospodar Nebesa,

čini da zemlja donese sjajne plodove

bogatima i siromašnima jednako.

– Anglosaksonska runska pesma

Ovo ne znači da treba svoje postupke da zasnivamo na strahu od posledica, već da živimo i delujemo svesno i posvećeno: ako hodate, osetite svaki korak; ako svirate, izrazite se kroz svaki ton; šta god da radite, dajte sve od sebe, kao da je to jedino.

Kako kaže Bob Oswald, Jera označava vreme izobilja, radosti i slavlja, ali nemojte se prepuštati samozadovoljstvu, ovo je takođe vreme da se radi: „Posle žetve dolazi zima i morate biti sigurni da ste obezbedili dovoljno mudrosti da se suočite sa svojim sledećim izazovom. Ovo je još jedna prekretnica u životu, ne cilj. Pred vama su veće žetve, ali kao i zemljoradnici, morate pripremiti zemlju, posejati seme, negovati klice i hraniti plodove.“

Aisling d'Oiche Ghealai

Logo

copyright

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: