Isa

Isa je najstatičnija runa u celom Starijem Futharku. Ona predstavlja led, i u životu najavljuje zaustavljanje aktivnosti – zamrzavanje, pri čemu nema izgleda za promenu u bliskoj budućnosti.

Ovo ne mora biti loše. Postoje periodi kada nam je potrebno da zastanemo i sumiramo svoje odluke i postupke, da bismo formirali zdravu osnovu da nastavimo dalje. Isa ne znači da treba da se s tugom oprostimo od svojih ciljeva i težnji, već samo da usporimo i iskoristimo privremeni zastoj za kontemplaciju i pripremu.

Sa druge strane, Isa zaista može dovesti do neprijatnih blokada misli ili aktivnosti, koje zaustavljaju rast i napredak u obliku podsvesnih samo-sabotaža. U tom slučaju je moguće “otopiti” je, odnosno moguće je pokrenuti situaciju pomoću neke od vatrenih runa, kao što su Sowulo, Kenaz ili Thurisaz, ali je tada neophodno biti svestan svojih mogućnosti i dobro preispitati odakle dolazi potreba za prevremenom promenom, da li je ona stvarna ili je produkt ega.

Ako voda predstavlja tok života, koji podrazumeva stalnu promenu, led je potpuno zaustavljanje tog toka, a Isa opiranje promeni. Iz potrebe za sigurnošću stvaramo navike, stavove, obrasce razmišljanja i ponašanja, koji nam donekle olakšavaju život, ali ga mnogo više ograničavaju. Nekada je dovoljno da ih samo osvestimo da bismo započeli, odnosno nastavili, proces transformacije, što po potrebi možemo podržati i drugim runama.

Led je veoma hladan i izuzetno klizav,

svetluca jasno kao staklo, najsličniji draguljima,

to je pod koji je mraz iskovao, lep za gledanje.

-Anglosaksonska runska pesma

Isa može biti nedostupna u svojoj tvrdoj hladnoći i zbog potrebe da uspostavimo odnos sa njom i da je “otapamo”, možemo sebe dovesti u opasnost. Zato pesma prvenstveno upozorava da je led “veoma hladan i izuzetno klizav”. Ova runa se povezuje sa ledenim divovima, zakletim neprijateljima bogova, koji imaju veliku magijsku moć, i njihovim svetom Jotunheimom, sačinjenim od nepristupačnih snežnih prostranstava, kamenitih planina i divljih, gustih šuma. Međutim, Isa je povezana i sa nornom Verdandi, koja predstavlja sadašnjost, ono što jeste, šta god to bilo. Ona je neutralna, “svetluca jasno kao staklo” i odražava činjenično stanje, pa ako joj pristupimo pažljivo, mudro i strpljivo, možemo puno od nje dobiti. U odnosima ona znači ravnodušnost, što nije poželjno u ljubavnoj vezi, ali jeste u uzburkanoj situaciji koju treba “ohladiti”, čak može biti vrlo korisna za zaustavljanje agresije ili kad god nam je potreban štit, jer je hladna i neprobojna. Ona takođe čuva; i inače  sve što želimo da održavamo u svom prvobitnom stanju stavljamo na led.

Zbog svoje nepomičnosti i krajnje statičnosti, Isa nam pomaže da se usredsredimo i ne rasipamo energiju. Ovo je njen dragoceni dar ljudima, jer podržava zaustavljanje misli, mir i stabilnost, bez kojih ne možemo dosegnuti stvarnu mudrost niti magiju života. Upravo se u Jotunheimu nalazi Mimirov izvor, iz kojeg je sam Odin pio da bi dobio mudrost, žrtvujući svoje oko zauzvrat. Norveška runska pesma poručuje da u miru i stabilnosti Ise možemo pronaći jasnoću.

Led zovemo širokim mostom,

slep čovek mora biti vođen.

-Norveška runska pesma

Aisling d'Oiche Ghealai

Logo

copyright

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: