Nauthiz

Nauthiz je jedna od “sporih runa”. Ona kao i Hagalaz donosi nemir, ometa blagostanje, da bi nas podstakla da pređemo u sledeći razred životne škole. No, podsticaji rune Nauthiz su drugačije prirode. Dok Hagalaz donosi trenutnu propast postojeće vizije o životu, Nauthiz je potreba koju osećamo iznutra i koja nas nagriza sve dok ne pristanemo da je vidimo.

Potreba je surova prema srcu,

ali često postaje izvor pomoći i spasenja

za decu ljudi,

za svakog ko obrati pažnju na vreme.

-Anglosaksonska runska pesma

Nauthiz se uglavnom odnosi na potrebe koje ne možemo da zadovoljimo i zbog toga osećamo sputanost, nedostatak slobode i ispunjenja. Ova runa nas podstiče da to promenimo i zato budi u nama rešenost, upornost i snagu volje. Često nije nemoguće zadovoljiti potrebe, nego ih u stvari nismo svesni ili se ne usuđujemo da im posvetimo pažnju. Čim ih sagledamo, moć je u našim rukama – možemo da odlučimo da li da ih ispunjavamo ili da ih otpustimo. Ipak, to obično nije lako.

Duboko u Nifelhajmu, svetu magle, hladnoće i tame, na izvoru Helvelgamar živi čudovište Nidhog i nagriza korenje Igdrasila. Igdrasil je jasen koji nosi sve svetove univerzuma, a norne mu pomažu da odoli vremenu i nedaćama zalivajući ga vodom sa Urdinog izvora. Tu one urezuju rune u stablo i tako određuju sudbine svih bića koja nastanjuju ove svetove, pa i ljudi. Treći veliki izvor do kojeg dopire korenje Igdrasila je Mimirov, onaj u kojem je sve što se može znati, sa kojeg je Odin pio da stekne mudrost i zauzvrat dao svoje oko.

Nifelhajm je deo Helhajma, sveta mrtvih. U Nifelhajm odlaze nečasne duše zlih i ubica, koje su tu izložene mukama. To je izuzetno neprijatno mesto gde vladaju magla, hladnoća i strah, upravo sve ono što nas sprečava da živimo mirno i da cvetamo: nemogućnost da jasno vidimo gde smo i strah od posledica ako nešto preduzmemo. Nauthiz nosi u sebi sve to, zato je ona ujedno i potreba i sputanost, ograničenje, nemir i patnja. Ali takvim svojim osobinama ona budi u nama unutrašnju snagu i volju da prevaziđemo kukavičluk, otvarajući nas ka novim mogućnostima. Svaka potreba se javlja iz nekog razloga, njeno zadovoljenje je korak u razvoju ličnosti i duše. (Ovo se ne odnosi na kompulsivne potrebe nego na one koje dolaze iz izvora života kao sredstvo kojim nas više ja podstiče na akciju).

Energija rune Nauthiz može biti jako neprijatna, ali je podsticaj koji nosi od neprocenjive vrednosti. Osim što aktivira moć namere, oslobađajući tako od svih ograničenja koja predstavlja, ona je moćna zaštita koja sputava napad i sprečava njegove efekte. Čak ni strahovi ne moraju biti samo destruktivni i ograničavajući. Kad ih osvestimo i upoznamo, oni postaju poruke upozorenja i sposobnost da se sami čuvamo.

Aisling d'Oiche Ghealai

Logo

copyright

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: