Hagalaz

Hagalaz je grad, pljusak leda koji nemilosrdno satire sve pred sobom. Ne nekoliko komadića leda koje ponese letnja kiša, nego tuča posle koje je potrebno vreme za oporavak. Ova runa predstavlja sve sile kojima ne možemo da upravljamo. One uzurpiraju naš mir i ustaljeni životni tok i na taj način izazivaju promene. Na fizičkom planu to su vremenske neprilike, iznenadna burna dešavanja u zdravstvenom smislu koja mogu imati i fatalne posledice (npr. napad slepog creva), neočekivani događaji koji mogu da preokrenu tok života. Psihološki, to su lekcije koje nismo savladali i zato nam se vraćaju u novim oblicima, kako bi nas naterale na promenu. One nastaju od svega onoga sa čim nismo imali snage da se izborimo pa smo “gurnuli pod tepih”, nadajući se da će samo nestati – nosimo ih u svojoj prošlosti, a prošlost je norna Urd.

Tri norne zalivaju drvo kosmosa, Igdrasil: Urd, Verdandi i Skuld. Igdrasil nosi svih devet svetova bogova, divova, ljudi, vila i patuljaka i ne bi mogao da opstane da se norne ne staraju o njemu. One su suđaje, koje na rođenju deteta iskazuju njegovu sudbinu. Urd je starica – prošlost, Verdandi je žena – sadašnjost, a Skuld je devojka – budućnost.

Prve tri rune drugog aeta (grupe od osam runa) u Futharku (runskom alfabetu) su tri norne. To su takozvane “spore rune”,  jer svaka na svoj način usporava ili ometa tok događaja u životu. Hagalaz to čini kroz poteškoće i patnju. Po tome je slična i boginji Heli, mračnoj vladarki sveta mrtvih. Dok duše ratnika dostojanstveno odlaze sa Odinovim Valkirijama u Valhalu, u Helhajm idu svi oni koji nisu poginuli u bici ili na moru, bez izuzetka. Čak se i Odinov sin, Baldur, nakon smrti pridružuje Heli u njenom mračnom domu. Ona nema sažaljenja, ali pravično ispunjava svoju ulogu. Zato sa runom Hagalaz treba obazrivo postupati.

Hagalaz u divinaciji predstavlja sve sile kojima ne možemo upravljati, neobuzdane i nepristrasne. Možemo ih doživeti kao “zlu kob” ili kao izazov. Izbor je na nama, a one, u svakom slučaju, pozivaju na promenu, na buđenje iz starog košmara i raščišćavanje prostora koji nam je potreban za rast. U polju zasutom ledom usevi neće opstati, ali led kada se otopi, pretvara se u vodu koja natapa zemlju i daje joj novi život.

Grad je najbelje zrno,

zakovitlano sa svoda nebeskog,

udari vetra ga razbacuju,

a onda se istopi u vodu.

-Anglosaksonska runska pesma

Da bi bilo života, promene su neminovne i mada nalazimo hiljade razloga da im se opiremo, iza svakog je samo strah. Kroz Hagalaz možemo da osvestimo nerazrešena pitanja iz prošlosti i da pokrenemo promenu, što sve može biti veoma bolno, ali i značajno, jer nas otvara ka razvoju i tada više nema razloga da ponovo prolazimo iste lekcije na sve teže načine.

Aisling d'Oiche Ghealai

Logo

copyright

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: