Wunjo

Wunjo je radost, potpuna sreća, ispunjenje. Ova runa ne postoji u Mlađem Futharku, pa je opisuje samo anglo-saksonska runska pesma. Njeno anglo-saksonsko ime je Wynn, što se uglavnom prevodi kao radost (eng. joy) ili potpuna sreća, blaženstvo (eng. bliss). Tako Wunjo predstavlja unutrašnje stanje potpunog zadovoljstva i blagostanja, pa se može reći i da je Wunjo savršenstvo.

U blaženstvu uživa onaj ko ne poznaje

patnju, žalost ili strepnju

i ima blagostanje i sreću

i dobro utvrđenu kuću.

-Anglosaksonska runska pesma

Ova runa nosi energiju blaženstva, kada nam je udobno tu gde jesmo i kako jesmo i to nam daje sigurnost i snagu. Iz takvog uporišta otvara se mogućnost ostvarenja ciljeva i postizanja uspeha, ono nam uliva samopouzdanje i motivaciju da istrajemo u ostvarenju svojih želja. Ovo stanje dostižemo kada smo u skladu sa prirodnim tokovima života i dozvoljavamo radosti da prodre u našu suštinu i postane osnovna supstanca u kojoj boravimo i iz koje delujemo. Zato Wunjo u divinaciji predstavlja radost, zadovoljstvo, uspeh, ali i moguće preterivanje u uživanjima koje je potrebno obuzdati.

Wunjo je osećaj zadovoljstva usled dostignuća, ispunjenje nečega čemu smo težili i ostvarenje u smislu uspeha i priznanja koje tom prilikom dobijamo. Ona je kao čarobni štapić, jer nam svojom energijom poleta i ispunjenosti omogućava da pratimo svoj san i prema njemu menjamo svoje okolnosti, a magija se obično definiše kao prilagođavanje okolnosti u skladu sa svojom voljom. Naravno, želje treba birati svesno i pažljivo, uzimajući u obzir sve moguće posledice i uticaje njihovog ostvarenja. Neretko se ispostavi da je neku želju bolje odbaciti nego raditi na njenom ispunjenju – sreća je stvarna i trajna samo ako se zasniva na istinskom dobru.

Wunjo je osma runa, pa tako zaokružuje prvi aet. Stariji Futhark se deli na tri aeta, odnosno na tri celine od po osam runa. U radu sa runama dobro je razmatrati ih i u kontekstu aeta, jer tako svaka runa dobija novu dimenziju tumačenja i samim tim i shvatanja. Prvi je Frejev ili Frejin aet, koji sadrži na neki način najprizemnije rune i tiče se pokretanja stvari, bivstvovanja i ostvarenja određenog nivoa sreće i zadovoljstva na fizičkom planu. Drugi je Heimdalov ili Hagalov aet, čije rune predstavljaju “više sile” na koje uglavnom ne možemo uticati – vremenske prilike, sudbinu i sl. Poslednji, Tirov aet, tiče se našeg unutrašnjeg sveta, duhovnog razvoja i transformacije.

Kao poslednja runa prvog aeta, Wunjo mitološki zaokružuje priču o stvaranju sveta. Ako postavimo pojedinačne rune Futharka u kontekst mitologije, prema Freyi Aswinn, Fehu bi predstavljala prvobitnu vatru, a Uruz led, iz čijeg spoja je nastalo sve što postoji: divovi – Thurisaz, bogovi – Ansuz, zatim usled njihovih dela i Zemlja, ciklusi dana i noći – Raido, svetlost sunca i meseca – Kenaz. Na kraju ovog ciklusa nastaju i prvi ljudi, kojima bogovi poklanjaju život – Gebo i počinje “Zlatno doba”, kada sve što je nastalo živi u sreći i blagostanju, što se ogleda u runi Wunjo. Možda bi bilo idealno da se priča tu i završila, ali verovatno da bi razvoj i napredak u tom slučaju bili znatno sporiji. Kao u mitologiji, i u životu ovakvim periodima često slede neočekivana, burna, neprijatna dešavanja, koja na svoj način podstiču evoluciju. Wunjo nam omogućava da ih svaki put dočekamo spremni, sa obnovljenim i ojačanim kapacitetima radosti i ispunjenja.

„Na dan kada je vetar savršen, samo treba razapeti jedra i svet je pun lepote. Danas je takav dan.“ Rumi

Aisling d'Oiche Ghealai

Logo

copyright

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: