Deda Mraz i Odin

Preuzeto sa sonsofvikings.com uz dozvolu autora (sajt sa nakitom inspirisanim nordijskom tradicijom).


Da li je Odin bio inspiracija za Deda Mraza?

Prvo želimo da kažemo da ne preispitujemo istorijske iskaze o Sv. Nikoli i o tome kako je on bio darežljiv prema siromašnima u trećem veku. Ipak, davno pre nego što je Sv. Nikola rođen, postojale su priče sa severa kako Odin leti nebom u kočiji koju vuče njegov osmonogi konj Slipnir, posećujući domove usred noći da bi ostavio poklone deci u njihove čizmice pored ognjišta (više o ovome biće reči kasnije).

Na prvi pogled ovo poređenje izgleda besmisleno. Šta bi veseli, debeljuškasti čika koji se spušta niz dimnjake da odnese deci poklone uopšte mogao da ima sa jednookim, vukovima i gavranovima okruženim, surovim vikinškim bogom rata? Međutim, kada se malo bolje prouče, sličnosti između njih dvojice postaju očigledne. Jako malo istoričara poriče da je veliki deo božićnih običaja direktno inspirisan drevnim severnjačkim praznikom poznatim kao Yule ili Yuletide. Zato ima smisla da se bliže preispita poređenje Deda Mraza i Odina.

Zamislite šta je Deda Mraz mogao da znači našim precima. Deda Mraz je simbolizovao suočavanje sa poteškoćama (jer zima je vreme velikih poteškoća u poljoprivrednim zajednicama), uz zaštitu, izobilje, darežljivost i radost. Iste ove osobine su nezaobilazne u spisima o Odinu, koji nije bio samo bog rata, već i poezije i mudrosti, i otelotvorenje davanja poklona i herojskog stoicizma.

Kad pogledamo dalje od naše savremene, reklamama prilagođene slike Deda Mraza, ka njegovom tradicionalnijem izgledu, naše poređenje ubrzo dobija formu. Odin je bio poznat po tome da menja oblike i ima puno imena. Ali jedan od njegovih najpoznatijih oblika je onaj gde je on stari, belobradi putnik, ogrnut plaštom, sa šeširom širokog oboda ili kapuljačom. Odin je koristio ovu odoru da se preruši dok je putovao kroz devet svetova tražeći znanje. Kao što se vidi na ovoj crno-beloj slici Georga fon Rozena iz 1886 (koji, da, liči pomalo na Gandalfa, još jednog za kojeg se veruje da je Odin bio inspiracija). Ovakav Odinov izgled je onaj koji je svakom Vikingu bio poznat.

santa-odin-comparison_1024x1024

Isto važi iza izvorni izgled Deda Mraza. Mnogo pre viktorijanskih sentimenata kao „Twas the Night Before Christmas“ iz 1823. (Viktorijanci su voleli da kvare drevni folklor), i pre nego što je Koka Kola „obnovila“ Deda Mraza tokom dvadesetih i tridesetih godina dvadesetog veka, Deda Mraz je izvorno prikazivan kao visok, koščat muškarac sa plaštom ukrašenim krznom i šeširom širokog oboda ili kapuljačom (kao što se vidi na ovoj slici stare božićne čestitke gde Deda Mraz nosi plavi plašt).

Sličnosti između Deda Mraza i Odina:

  • christmas-boot-stocking_mediumDeda Mraz ostavlja poklone u čarapama. Najjača i najočiglednija veza je ta što je Odin isto bio poznat po svojim čarobnim posetama domovima u noćima tokom praznika Yule da bi ostavio poklone deci. U iščekivanju da se Odin vrati iz Velikog Lova na svaki Yule, deca sa Severa bi ostavljala svoje čizme napunjene slamom pored ognjišta. Kada bi se ujutru probudili, pronašli bi slatkiše i poklone umesto slame. Iako se davanje poklona za Božić obično pripisuje dobro dokumentovanom davanju poklona tokom rimske Saturnalije (17. decembar), a običaj sa dimnjakom i čarapama se povezuje sa svetim Nikolom, neporeciva je sličnost između ovog severnjačkog običaja i našeg današnjeg da kačimo čarape u obliku čizme uz vatru.

 

  • sleipnir-carving_e097ee30-cf9c-401c-9740-941f4e3d1a63_compactDeda Mraz se vozi na sankama koje vuku osam letećih irvasa. Odin je jahao na osmonogom konju Slipniru, koji je i leteo. Bio je poznat i po tome da se vozio u letećoj kočiji (ili sankama) koju je vukao Slipnir. Deda Mrazovi irvasi nisu postojali dok nije napisana „Twas the Night Before Christmas“. U izvornim pričama o Deda Mrazu, pominje se jedan konj koji vuče njegove sanke. Interesantno je pomenuti da su irvasi bili poznati kao životinje koje vuku sanke. Oni su bili životinje broj jedan za nošenje tereta u Finskoj i drugim hladnim zemljama Severne Skandinavije, područjima zavičaja Vikinga. Osim toga, Tor je takođe imao leteću kočiju koju su vukla dva jarca. Tor je bio muško božanstvo koje je najviše obožavano na Yule, a interesantno je i da su se na Yule muškarci nekada oblačili kao jarčevi koji su delili poklone iz velike vreće.

 

  • mjolnir-elves2_compactDeda Mraz ima vilenjake koji prave sve njegove poklone. Poznato je da su patuljci i vilenjaci iz severnjačke mitologije stvarali čudesne stvari; takvi su Ivaldijevi sinovi, patuljci koji su iskovali Torov čarobni čekić Mjolnir i Odinovo čarobno koplje Gungnir. U brojnim primerima ovi patuljci i vilenjaci se nazivaju „Odinovi ljudi“.

 

  • Deda Mraz zna da li ste bili dobri ili ne. Odina su smatrali za vidovitog boga severnjačke mitologije Njegova dva gavrana Hugin i Munin mogli su da govore i bili su njegove oči i uši. Vikinzi su svim srcem verovali da ih Odin uvek posmatra.

 

  • Deda Mraz ima čarobnu torbu u kojoj može da nosi neograničen broj igračaka. Odin je bio poznat po tome da je ostavljao poklone za decu u svakoj kući, pa je logično da je i on imao čarobnu moć da nosi neograničen broj poklona.

 

  • Deda Mraz živi na Severnom Polu. Iako Odin tehnički živi u natprirodnom svetu koji se zove Asgard, veliki deo Skandinavije je iznad arktičkog kruga. Ljudi iz Skandinavije su prirodno izjednačavali ove severne planinske, nepristupačne oblasti ponoćnog sunca i severnih svetla sa „zemljom bogova“. Kao što su i Vikinzi uglavnom bili poznati kao „Severnjaci“ ostatku sveta u to vreme.

 

  • Deda Mraz se prvo zvao Otac Božić (Father Christmas). Jedno od Odinovih najpoznatijih imena je Sveotac. Po izgledu, Otac Božić i Odin Sveotac su upadljivo slični.

Folkloristkinja Margaret Bejker tvrdi sledeće: „Deda Mraz ili Otac Božić, čiji je dan 25. decembar, što se tiče izgleda duguje puno Odinu, starom Donosiocu poklona sa severa, sa plavom kapuljačom, plaštom i belom bradom, koji je jahao zimskim nebom na svom osmonogom konju Slipniru, posećujući ljude sa poklonima. … Odin se (vremenom)transformisao u Oca Božića, zatim Deda Mraza, nadograđenog svetim Nikolom, i postao vodeća uloga na božićnoj pozornici.

Deda Mraz je kompleksna kulturološki višeslojna ličnost. Ima više razvojnih tačaka u njegovom poreklu: sveti Nikola iz trećeg veka, Istočno rimsko carstvo, reklame za Kokakolu iz tridesetih godina. Ipak, mnoge od njegovih najpoznatijih i trajnih osobina potiču iz starijih priča severnjačke tradicije i običaja na Yule.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: