Gebo

Gebo znači poklon, u smislu predmeta ili tvorevine koju dajemo ili primamo, kao i posebnih osobina ili sposobnosti koje dobijamo kao dar od bogova. Ona sadrži velike tajne razmene i ravnoteže koje kad otkrijemo, postajemo svesni velikog segmenta zakonitosti života i odnosa; te samim tim Gebo i jeste dar, jer kada znamo kako da funkcionišemo u skladu sa njima, sve postaje jasnije, logičnije i lakše.

Ravnoteža je jedan od uslova za postojanje života u ovom obliku. Zdravo telo podrazumeva npr. hormonsku ravnotežu, ravnotežu između bakterija i gljivica i sl. Na globalnijem nivou, neophodan je izbalansiran odnos između različitih organizama. Postoji priča o tome kako se nakon odstrela vukova, u jednom velikom nacionalnom parku, povećao broj jelena zbog čega se znatno smanjila količina rastinja kojim su se hranili, pa bi park bio opustošen da vukovi nisu vraćeni na vreme.

Razmena se odvija u svrhu ravnoteže. Ako bi davanje bilo jednostrano, došlo bi do disbalansa. Zato je priroda regulisala da davanje nikada nije jednostrano, čak i ako tako ne izgleda; kada primamo poklon, uvek ćemo dati nešto za uzvrat,  ako ne na fizičkom, onda na energetskom planu. Gebo se odnosi i na nematerijalne vrste razmene, kao što su međuljudski odnosi, dogovori, ugovori, poslovne ili ljubavne zajednice, možemo razmenjivati i reči, osećanja, određene postupke.

Gebo se može primeniti na sve oblasti gde je potrebno povezivanje, pomirenje suprotnosti, skladni odnosi, psihička i fizička uravnoteženost; a u čitanjima obično unosi dozu optimizma, na mestu ishoda znači pozitivan ishod.

Runska pesma za Gebo govori o davanju i primanju.

Darežljivost donosi priznanje i čast

koji obezbeđuju čoveku dostojanstvo;

ona obezbeđuje pomoć i opstanak svim slomljenim ljudima

koji su lišeni svega drugog.

-Anglosaksonska runska pesma

Darežljiv čovek stiče dobar ugled zbog svoje velikodušnosti, a sa druge strane onaj kome je potrebna pomoć, opstaje zahvaljujući mogućnosti da dobije ono što mu treba. Pritom se ne pominje davanje samo po sebi, nego darežljivost. Jer ako poklanjamo osećajući se iskorišćeno ili oštećeno na bilo koji način, poklanjanje nam neće doneti novu energiju, nego će nas gurnuti dublje u osećaj oskudice – što nije u domenu ove rune, jer je Gebo deljenje sa drugima koje donosi osećaj da svi dobijaju. Poklon svim stranama donosi dobrobit ako se daje radosno i punog srca.

Primanje poklona nosi drugu vrstu odgovornosti. U stara vremena se poštovao princip razmene i onaj ko je primao poklon ili neku vrstu pomoći, bio je svestan da time prihvata i odgovornost da uzvrati. Ovo se odnosilo i na ponude koje su se prinosile bogovima u znak posvećenosti ili zahvalnosti (predmeti ili postupci namenjeni u njihovu čast). Havamal, pesma iz Poetske Ede za koju se smatra da je delo samog Odina, a sadrži veliki broj saveta koji su i u našem vremenu korisni, kaže:

Bolje nemoj ni tražiti nego da se prezadužiš,

jer poklon zahteva poklon.

Prihvatanje poklona je istovremeno i obavezivanje prema onom ko nam daje, bez obzira da li su u pitanju ljudi ili „viša sila“.  Ukoliko nismo u stanju da uzvratimo, bolje je da ne prihvatamo poklon – ta mogućnost nam je uvek na raspolaganju. Ništa se ne dobija „za ništa“, sve se plaća na neki način, svejedno da li se razmena odvija na materijalnom ili nematerijalnom nivou.

Gebo nas uči značaju ravnoteže između davanja i primanja. Kad nje nema, dolazi do neiskrenosti, žrtvovanja, zavisnosti, dugova… Ako ne možemo da nađemo preciznu ravnotežu, bolje je da damo malo više, nego da dobijemo malo više, ali uvek svesno i sa zadovoljstvom, bez uzdržavanja i preračunavanja, bez pokušaja manipulacije u smislu davanja onoga što nama nije potrebno – pravi poklon je ono što drugoj osobi treba. Na svom životnom putu povremeno srećemo ljude od kojih dobijemo nešto što može čak i da nam promeni život (kao npr. dobar savet u pravom trenutku). Sama svest o njihovom postojanju čini život lepšim i bogatijim. Za nekoga mi možemo da budemo ti ljudi.

Aisling d'Oiche Ghealai

Logo

copyright

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: