Kenaz

Baklju zna svaki živi čovek

po njenom bledom, jasnom plamenu,

ona uvek gori tamo gde prinčevi sede.

-Anglosaksonska runska pesma

 

Kenaz je baklja. Teško je zamisliti koliko je ona značila ljudima kojima je vatra bila jedini izvor svetlosti u noćima i mračnim objektima. Kao što baklja osvetljava prostor u tami, Kenaz osvetljava misli i unutrašnje svetove; kao što svetlost rasteruje tamu, ova runa nam pomaže da se oslobodimo svega što nam je nepotrebno i nepoželjno u životu.

Kenaz simbolizuje svetlost znanja i svesnosti. Ona povećava sposobnost učenja, razumevanja i pamćenja, koncentracije, kao i prenošenja znanja. Povezuje se sa Heimdalom, bogom čuvarom Bifrosta, mosta koji spaja Asgard (svet bogova) i Midgard (svet ljudi). On je poznat kao Shining Ase, odnosno Sjajni bog (Asi su bogovi iz Asgarda) i na puno načina povezuje svetove bogova i ljudi. Nakon što je Odin, vrhovni bog, otkrio rune i pokazao ih drugim bogovima, Heimdal je to znanje preneo ljudima. On živi na prelazu između vidljivog i nevidljivog, kao sama svetlost koja je nematerijalna, a ipak je vidimo, i kao znanje, koje potiče iz viših sfera postojanja, a postaje dostupno kada ga um prevede u intelekt. Tako i Kenaz blago teži ka materijalizaciji, ne ka materiji, nego ka ostvarenju – misao koja se verbalizuje, znanje koje dobija smisao kroz primenu, mudrost koja ostvaruje svoju svrhu cvetajući u samoostvarenju mudraca ili u aktiviranju plamička svesnosti kod drugih ljudi.

Kenaz je i inspiracija i energija za kreaciju. Bez obzira da li formiramo umetničko delo, izgrađujemo neku veštinu ili oblikujemo svoje sopstvene okolnosti, ona podstiče stvaranje, uliva volju i entuzijazam i daje živost stvorenom. Uvek podržava sticanje znanja i nadogradnju, pri čemu osvetljava područja nesvesnog, dajući zamagljenim obrisima jasan oblik i iznoseći na videlo ono što je bilo skriveno. Misli postaju jasnije, povezanost sa intuicijom stabilnija i jača, a samim tim i razumevanje života postaje bolje. Njena svetlost  vodi i ohrabruje da upoznamo svoje slabosti  da bismo sa manje tereta krenuli dalje.

Veoma je širok spektar primena ove rune. Ona podržava sve načine sticanja znanja, od spremanja ispita, do astralnih i šamanskih putovanja u svrhu dobijanja određenih odgovora. Pritom, pomaže i da dođemo do informacija koje tražimo, kao i da ih se setimo kasnije kad nam je to potrebno. Naravno, treba biti oprezan, jer kao sve rune, ona nosi i drugu stranu: vatra može da zagreje, ali i da spali, može da osvetli, ali i da oslepi. Neadekvatna primena može da dovede do konfuzije,nestabilnosti, pogrešne slike o sebi i okruženju; Kenaz na telu (privezak, tetovaža i sl.) može čak da izazove situacije u kojima dolazi do opekotina.  Ipak, ona prvenstveno rasteruje tamu i privlači svetlost, pa tako i štiti od negativnih uticaja, otklanjajući pritom nesigurnost i strah.

U radu sa runama, kao i u životu, važno je da budemo svesni gde zaista želimo da stignemo. Neko je spreman da legne na pogrebnu lomaču da bi se kao Feniks probudio obnovljen i još snažniji, ali on svesno prihvata i drugu mogućnost – da se ne probudi. Zato se većina opredeljuje za sporiji i sigurniji put, pomognut svetlošću baklje. Kenaz je i jedno i drugo.

Aisling d'Oiche Ghealai

Logo

copyright

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: