Raido

Raido je jahanje, pa predstavlja kretanje, u bukvalnom i prenesenom smislu. U divinaciji Raido možemo tumačiti kao putovanje, npr. odlazak na odmor, poslovni put, a u nekim slučajevima i promenu mesta boravka. Ona nam kao kompas pomaže da pronađemo pravi put kada zalutamo. Daje nam uvid gde se nalazimo i savetuje u kojem pravcu da krenemo. Ovo se odnosi i na fizičko putovanje i na naš životni put.

Život podrazumeva stalno kretanje. Ako naše fizičko telo miruje, ono posle određenog vremena počinje da propada; kada smo predugo izloženi uticaju istih emocija, one počinju negativno da utiču na naše duševno stanje, svejedno da li ih doživljavamo kao „pasivne“ ili „aktivne“, „pozitivne“ ili „negativne“. Isto tako, kada pokušavamo da se zaustavimo na svom životnom putu, neminovno dolazi do poteškoća. Nekada nam je tako prijatno da želimo da ostnemo tu gde smo, a nekad okolnosti postaju toliko neprijatne, da se ne usuđujemo da napravimo sledeći korak. U oba slučaja, prirodno je da zastanemo i udahnemo – i punih pluća nastavimo dalje. U tome nam pomaže Raido, da napravimo taj sledeći korak, da se pokrenemo i dalje razvijamo, da donesemo odluku i upustimo se u sledeći potez u nizu ili se okrenemo ka novom poduhvatu i promenimo pravac. Obrnuta Raido u divinaciji znači da se krećemo pogrešnim putem i savetuje promenu ili zaustavljanje dosadašnjeg načina kretanja. U tom slučaju možemo primeniti upravo runu Raido da sagledamo širu sliku svoje situacije kako bismo doneli odgovarajuće odluke (između ostalog i putovanjem u druge nivoe realnosti ili svesnosti, npr. kretanje kroz devet svetova Igdrasila ili svesno sanjanje).

Raido je energija koja nam je potrebna da preuzmemo kontrolu nad svojim životom, da svesno donosimo odluke i dosledno ih sprovodimo u delo. Kada uzjašemo konja, uzimamo uzde u ruke i čvrsto ih držimo, odlučno usmeravajući konja. Drugačije konj ne ide, ili ide kuda on hoće. Raido pomaže da sa sigurnošću i svesno “uzmemo stvari u svoje ruke”, preuzmemo inicijativu i ne dozvolimo da nas nadjačaju uticaji koji su van naše kontrole. Kad je potrebno da usmerimo tok događaja, možemo je uspešno kombinovati sa drugim runama. Npr. u sudskim postupcima u kojima ste na strani pravde, možete iscrtati povezane Raido i Teiwaz na dokumentima koje predajete. Ovo radite samo ako ste potpuno sigurni da je to što želite u skladu sa prirodnim zakonitostima (da je vaša volja u skladu sa božijom voljom) jer Teiwaz donosi pobedu strani koja je zaista zaslužuje.

Nije sasvim jasno u kojoj meri naš život zavisi od naših ličnih odluka i postupaka, a šta je „predodređeno“ i nepromenljivo. Različite tradicije imaju svoje originalne pristupe tom pitanju, od kojih su neki: da duša pre rođenja planira svoj kompletan život na Zemlji da bi iz njega mogla da nauči ono zbog čega se rađa; ili da tok našeg životnog puta zavisi karme koju prenosimo iz prošlih života; prema šamanskom učenju sanjača, svoju dnevnu stvarnost kreiramo u snovima, a psihološki gledano, naš život je, uglavnom, posledica  dešavanja u nesvesnom… U nordijskoj tradiciji, sudbina je predstavljena mrežom Wyrd i mi možemo da biramo kojim ćemo se nitima kretati u okviru mreže, ali niti pletu Norne na osnovu naših dela, a one i po rođenju daju usmerenje novorođenčetu; osim toga, postoji i nepromenljiva opšta sudbina Orlog, kao i zajednička plemenska karma, što sve daje okvire kretanju pojedinca.

Koliko god su ova stanovišta različita, zajedničko im je da se naš život u najvećoj meri odvija prema planu koji je nastao u nekoj sferi koja nam nije dostupna, a manje je prepušteno našoj volji, pri čemu opet zakon uzroka i posledice nameće okvir. Ali to ne znači da treba da legnemo i sačekamo da se život završi. Ako postoji neki utvrđeni put kojim se krećemo, naše je da u njemu aktivno učestvujemo, a ne da ga prespavamo, jedino tako zaista živimo. Dokle god smo zakopani u navike i obrasce, a svoje mogućnosti procenjujemo po pretpostavkama na osnovu svog ograničenog iskustva, jedva da preživljavamo. Raido je podrška onima koji se usude da izađu iz kruga “naučenog” i dozvole da ih svaki korak vodi u novo i nepoznato, bez preke potrebe da kontrolišu svaki detalj, ali širom otvorenih očiju. Put heroja je sačinjen od izazova, naše je da odgovorimo na njih u skladu sa svojim mogućnostima, a Raido će nam pomoći da se uvek vratimo na prirodni ritam kretanja.

Jahanje izgleda veoma lako svakom ratniku dok je kod kuće

i veoma hrabro onom ko kaska glavnim putevima

na leđima svog konja.

-Anglosaksonska runska pesma

 

Aisling d'Oiche Ghealai

Logo

copyright

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: