Thurisaz

Thurisaz je runa nordijskog boga Tora, sina vrhovnog boga Odina, kojem su neka plemena, čak, davala prioritet. Ogroman i izuzetno snažan, crvene kose i brade, putovao je nebom u kolima koja su vukla dva sveta jarca, a zvuk njegovih kola stvarao je grmljavinu. Svojim moćnim čekićem, Mjolnirom, ubijao je ledene divove koji su oduvek bili neprijatelji bogova i ljudi, a usled tih razornih udaraca sevale su munje. Tor je nepobedivi branitelj Asgarda i Midgarda, a Mjolnir je simbol zaštite. Tako i runa Thurisaz ima veliku odbrambenu moć – ona zaustavlja napad i vraća negativnu energiju tamo odakle je došla. Zbog ovog poslednjeg, treba izbegavati njenu primenu u odbrani, kad god je moguće da se za to koriste bezazlenije rune, jer kao i Torov čekić, Thurisaz je izuzetno razoran.

Tor je Gromovnik, kišne oluje sa gromovima i munjama njegov su domen – vreme koje je imalo veliki uticaj na poljoprivredu. Osim toga, u stara vremena se verovalo da munja čini zemlju plodnom. Zato i runa Thurisaz ukazuje i na plodnost i seksualnost, naročito mušku.

U literaturi se Thurisaz često tumači kao isključivo pozitivna runa: Torova zaštita, poput Jupiterau 12. kući, anđeo na ramenu. Međutim, to je samo jedna njena strana, a kao i sve na ovom svetu, svaka runa nosi u sebi i yin i yang. Tek kada sam doživela sve njene aspekte i samim tim počela da je tumačim drugačije i primenjujem vrlo pažljivo, shvatila sam da isticanje pojedinih aspekata rune može dovesti do ozbiljnih propusta u tumačenju i radu sa njom, a svaku knjigu prožima subjektivni doživljaj autora. Zato uvek insistiram na meditaciji runa, jer nam samo ona omogućava da sagledamo runu iz različitih perspektiva i da sklopimo kompletnu sliku o njoj. Rune ne možemo razumeti dok ih ne doživimo.

Anglosaksonska runska pesma naziva ovu runu Thorn, što znači trn, a norveška i islandska Thursdiv. Na prvi pogled, mali trn i veliki div izgledaju različito, ali oba prikazuju jedno od njenih osnovnih značenja: ona označava neprijatnosti koje je teško izbeći.

Trn je izuzetno oštar, stvar koja će povrediti svakog ko je dodirne,

izuzetno okrutan prema svakom ko boravi među njima.

-Anglosaksonska runska pesma

Div je uzrok bola ženama;

nesreća čini malo muškaraca srećnim.

-Norveška runska pesma

Thurisaz u divinaciji nagoveštava konflikt, agresiju, napad, borbu i razne agresivne i destruktivne komplikacije i opasnosti, a često podrazumeva i nemogućnost da se odbranimo (u ovakvim situacijama se uvek može uraditi dodatno otvaranje za savet kako da ih prevaziđemo). Međutim, treba imati u vidu da i najrazornija oluja dolazi sa kišom, koja podstiče rađanje novog života, pa Thurisaz ne treba shvatiti kao neku vrstu kazne ili neminovne zle kobi, već kao podsticaj za promenu. Dok na svesnom nivou težimo da ostvarimo svoje želje, na podsvesnom nivou nosimo teret koji sputava protok energije i ideja, i slabi nameru; tako nastaje unutrašnji konflikt koji se manifestuje kao osećaj teskobe i sputanosti, a prisutan je sve dok ne prihvatimo neminovnost promene. Thurisaz predstavlja sve to, što je zaista vrlo teško i neprijatno, ali samo dok se ne prepustimo prirodnom toku razvoja. Ako smo stalno otvoreni za rast i voljni da otkrivamo ono što smo sakrili od sebe samih, svetost svesnosti transformiše blokade u našu snagu i potencijal, što oslobađa životnu energiju, dajući nam novu snagu za nastavak evolucije. Tada je Thurisaz udarac čekića koji podstiče na neophodnu akciju, odgovor na izazov, snaga i hrabrost za preživljavanje teškoća, pročišćujuća vatra.

Thurisaz je runa velike moći, zato je važno biti veoma obazriv u radu sa njom. Ako je ne poznajete dovoljno, zaobiđite je, čak i u odbrani, jer destruktivna sila je opasna za onog ko je šalje koliko i za onog na koga je usmerena. Tor je imao posebne rukavice koje su mu omogućavale da drži svoj moćni čekić, Mjolnir, tako je i za Thurisaz potrebna posebna snaga i stabilnost. Uvek budite otvoreni da objektivno sagledate svoje mogućnosti i strpljivi da sačekate momenat kada ste spremni da krenete dalje u radu.

Aisling d'Oiche Ghealai

Logo

copyright

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: