Uruz

Uruz je auroh, vrsta divljeg bivola sa prostora Evrope, Azije i Severne Afrike. Postojali su od pamtiveka, a u 17. veku su potpuno izumrli.

Auroh je ponosan i ima velike rogove,

on je veoma divlja zver i bori se svojim rogovima;

veliki čuvar močvara, on je srčano stvorenje.

-Anglosaksonska runska pesma

Zanimljivo je da prve dve rune Futharka predstavljaju stoku, s obzirom na to da je u mitu o postanju prvo biće upravo krava Audhumla, pa se na samom početku ovog alfabeta nazire svesno kreiran obrazac – sled runa u Futharku očigledno nije nasumičan. Kada uporedimo značenja Fehu i Uruz, na prvi pogled vidimo sličan oblik – stoka i bivo, ali su njihove energije suprotne. Fehu je pitoma, koliko-toliko kontrolisana i pruža osećaj sigurnosti. Uruz je divlja, neobuzdana, svojevoljna zver koja je za čoveka predstavljala pretnju i izazov. Njegove slike su na praistorijskim crtežima na zidovima pećina, njega su u doba rimskog carstva gledali u borbama u arenama; njegovo meso bilo je hrana, koža – odeća, ali susret sa njim prilikom lova značio je gledanje smrti u oči.

Osobine rune Uruz su osobine auroha: snaga, brzina, izdržljivost, energičnost, neukrotivost, razdražljivost, agresivnost, hrabrost, nezavisnost. Zato je odlična za povećanje energije i lečenje, naročito za oporavak. Ona u divinaciji pokazuje fizičko stanje, zdravlje, snagu u svakom smislu – fizičku, snagu ličnosti, sposobnost i spremnost da se nešto preduzme ili postigne, da se samostalno prevaziđu prepreke. Islandska runska pesma govori o razarajućoj sili koja leži u ovoj runi:

Pljusak je jadikovanje oblaka i uništenje žetve sena,

i užas pastira, imbre – pljusak.

-Islandska runska pesma

Iz kojeg god ugla da je posmatramo, ona nosi ogromnu snagu i u fizičkom i u psihološkom domenu, što često okupira pažnju praktičara toliko da se u literaturi uglavnom zapostavlja njena još veća i moćnija, suštinska dimenzija koja je u stvari izvor te snage: Uruz nosi mušku energiju koja oplođava – prirodnu silu koja daje život, u njenom osnovnom obliku – sirovu, neusmerenu, neograničenu. Ona je daleko više od svoje manifestacije, to je neuništiva osnova postojanja, koja sa stvaralačkom vatrom Fehu kreira prasak nastanka života. U šamanskom učenju to je „salka“ energija. Ona nije „pozitivna“ ili „negativna“; drevne tradicije ne dele energije prema kvalitetu – sve je energija, samo je pitanje na koji način se ispoljava, gde se nalazi i da li se prirodno kreće. Tako npr. „tešku“ energiju treba otpustiti, jer se zadržava tamo gde ne pripada i zato stvara poteškoće, „laka“ energija je nežna i blagotvorna, a „salka“ je sirova, primitivna, neobrađena energija čije usmeravanje znači privilegiju oblikovanja stvarnosti.

Umesto ulaganja ogromnog truda da ovladamo ovom energijom, u našim kratkim životima često je sasvim dovoljno da je samo postanemo svesni. Od samog rođenja u civilizovanom društvu imamo obavezu da se „pripitomimo“, ali to često vodi ka gubljenju identiteta, fizičkoj statičnosti i ukočenosti i mentalnoj nekontrolisanoj aktivnosti. Odatle dolazi tenzija, stres i mnoge bolesti. Potrebno je da se setimo svoje neukrotive i neograničene prirode da bismo se povezali sa životom u sebi. Uruz nam može pomoći u tome.

Aisling d'Oiche Ghealai

Logo

copyright

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: