Ne izbegavajte slatkiše

Kompulsivno ponašanje je ono koje osoba ne može da kontroliše, na koje je prinuđena, ali ne od strane nekog drugog, nego iz sebe samog,  čemu ne može da se odupre. Često je povezano sa hranom, pa Sadguru, jedan od najvećih gurua današnjice, objašnjava kako možemo da izađemo na kraj sa kompulsivnim ponašanjem na primeru neumerenog jedenja slatkiša.

Pitanje učenika:

Iako puno radim sadane (duhovne vežbe), još uvek mislim o slatkišima. I kad ih jedem, ne mogu da se kontrolišem! Zašto je tako i da li ću se vremenom osloboditi toga?

Sadguru:

Ah, ispovest o poslasticama!

Pomoću različitih formi joge koje radimo, mi u suštini pokušavamo da promenimo hemijski sastav ovog bića. Vi ste neka vrsta hemijske čorbe; jedino pitanje je da li ste odlična čorba ili užasna čorba. Svakodnevno se ova čorba menja: s protokom vremena, položajima meseca, ljudima oko vas i dešavanjima u vašem životu. Zbog svega toga, hemija te čorbe se stalno menja. U jednom trenutku ste predivna čorba, u sledećem ste gadna čorba, ili preplašena čorba. A potom, u sledećem trenutku, vi ste radosna čorba.

Kakve god da su sklonosti, njihovi izvori mogu biti genetski ili karmički, ili može biti da su prokleti slatkiši jednostavno preterano dobri! Ovi genetski ili karmički izvori uzrokuju određenu hemiju u sistemu, pa kad ta hemija postane jaka, osoba postaje kompulsivna. Zato radimo razne jogičke sisteme, naročito hata i krija jogu, da bismo uspostavili određenu hemiju u svom sistemu koja je po prirodi slatka. To je blaženstvo. Jednostavno sedite, a ovo biće je toliko slatko da ne mislite o bilo kojim drugim slatkišima.

Sve je isključivo u odnosu na vaše trenutno stanje. Ako stavite ruku u vodu, osećate da je hladna zbog vaše telesne temperature. Ako vam je hladno, ista ta voda će vam biti topla. Tako je i sa slatkišima, zato postanite jako, jako slatki i slatkiši vas neće više privlačiti. Koristim reč „slatko“ sa dva značenja – ne samo za šećer nego i kad je nešto prijatno. Ako postanete toliko prijatni da ste od svega najprijatniji vi sami, onda su sve ostale stvari u redu. Ne morate da odustanete od njih, kompulsivnost će ionako nestati.

Kompulsivnost može biti prema nečemu jestivom, određenoj aktivnosti, ili čak prema ljudima – nije važno šta je od toga. To nije pitanje morala ili ispravnog i pogrešnog. To je samo pitanje slobode i ograničenja, ropstva i oslobođenja. Sve što je kompulsivno znači da ste zarobljeni. Šta god da se dešava u ljudskom životu, mora da se dešava svesno. Ako svesno izaberete da danas jedete slatkiše, to je vaš izbor. Ali ako je to nešto nesavladivo u vama, moramo malo više da obratimo pažnju na to; ne na slatko nego na ovo biće. Problem nije slatko, problem je: „Upravo imam kompulsivnu čorbu, nije stabilna.“ Ako prolazite kroz nešto, najbolje je da toga budete svesni i samo da uradite svoju sadanu; tako će se srediti. Ali ako posvetite previše pažnje svom problemu sa slatkišima, biće kao sa „majmunskim“ problemom – ako kažete: „Ne želim da vidim majmuna“, samo majmuni će vam se pojavljivati!

Zato ne pokušavajte da izbegnete slatkiše. Nemojte praviti od toga veliku stvar. Ako jedete nešto, to je u redu. Samo sredite ovo: nemojte ništa jesti između obroka. Tokom obroka, pred drugim ljudima, jedite koliko god hoćete! Problem je kad jedete sami, zato uništite zalihe koje trošite u privatnosti i kompulsivnost će nestati.

S ljubavlju,

Sadguru

Preuzeto sa http://isha.sadhguru.org/blog/sadhguru/spot/dont-dodge-the-sweet/

One thought on “Ne izbegavajte slatkiše

Add yours

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: