Fehu

Bogatstvo je uteha svim ljudima,

ali mora ga svaki čovek poklanjati slobodno

ako želi da stekne slavu pred svojim bogom.

-Anglosaksonska runska pesma

 

Fehu je stoka. U stara vremena, stoka je bila osnova imovine i jedan od osnovnih uslova preživljavanja, pokazatelj statusa, a mogla je poslužiti i kao miraz. Za nas koji živimo u drugom vremenu, to su novac, posao i pokretna imovina. Zato runa Fehu predstavlja finansijsku sigurnost i poslovnu stabilnost i uspeh, dobitak, bogatstvo, kao i njihove suprotnosti: gubitak i neuspeh, jer svaka runa je kompletna, u smislu da sadrži ovozemaljske polaritete koje doživljavamo kao pozitivne i negativne.

Anglosaksonska runska pesma nas navodi da preispitamo svoj odnos prema materijalnom bogatstvu i savetuje da se ne vezujemo za njega i da ga rado delimo sa drugima. Ovde se ne radi o skromnosti i odricanju, pesma kaže i da je ljudski uživati u udobnosti; u pitanju je shvatanje da ono što posedujemo nije deo nas, te da bez toga možemo. Kada smo toga u potpunosti svesni, život nam postaje lakši, a mi slobodniji. Vizualizacija rune Fehu nam pomaže da napredujemo na ovom polju, otvarajući tako kanale za sticanje materijalnog bogatstva (što ne znači da će se čovek pomoću rune Fehu obogatiti).

Frej, bog plodnosti koji donosi blagostanje, u bliskoj je vezi sa ovom runom. Takođe, njegova sestra Freja, boginja ljubavi i plodnosti, najlepša od svih, senzualna i intrigantna – da bi došla do svoje dragocene ogrlice, bila je spremna da vodi ljubav sa četiri patuljka; ona je bogove naučila magiji. Njihov otac Njord, bog mora i brodova, direktno je povezan sa bogatstvom i ukoliko je nekome potrebna pomoć po tom pitanju, može se njemu obratiti.

Norveška i islandska runska pesma upozoravaju da bogatstvo može uzrokovati ljubomoru i zavist, pa one spadaju među negativne osobine rune Fehu, kao i pohlepa.

Bogatstvo je izvor nesloge među rođacima;

vuk živi u šumi.

-Norveška runska pesma

Kao prva runa Futharka, runskog alfabeta, Fehu simbolizuje prvobitnu vatru iz mita o nastanku sveta koja je u spoju sa prvobitnim ledom inicirala nastanak prvog života. Zato Fehu predstavlja stvaralačku vatru i obezbeđuje energiju potrebnu za početak u bilo kojoj oblasti života i stvaranja.

Aisling d'Oiche Ghealai

Logo

copyright

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: