Prolećna meditacija

Prostor u kojem živimo je ogledalo našeg unutrašnjeg stanja. Mnogobrojne misli, spiskovi šta treba da uradimo i ideje koje ne stižemo da realizujemo, stvaraju haos. Ako osećate da vam je potrebna svežina, protok, trenutak da udahnete, potrebno vam je drugačije prolećno čišćenje – čišćenje uma.

Prošlo je vreme zimskog mirovanja i kontemplacije, budimo se, zajedno sa prirodom; sa rađanjem novih cvetova, i mi osećamo impuls da krenemo u akciju. Ali da bismo mogli da krenemo i znali čega ima smisla da se držimo da bismo napredovali, moramo prvo da se oslobodimo svega što nam nije potrebno. Kada počistimo suvišne, zastarele misli, možemo na njihovo mesto da postavimo nove i sveže, koje će doprineti  kvalitetu našeg života, emocija i odnosa sa drugima.

Odličan način da to uradimo je meditacija.

Lezite ili sedite u udoban položaj i zatvorite oči. Ako sedite, spustite ruke na noge, leđa neka vam budu prava, ali ne napeta. Ako ležite, spustite ruke pored sebe.

Udahnite veoma duboko kroz nos u stomak, a onda izdahnite kroz usta i osetite kako otpuštate svaku emocionalnu ili fizičku napetost. Ponovite ovo nekoliko puta, zatim nastavite da dišete lagano i osetite kako vam je celo telo sa svakim izdahom sve opuštenije.

Setite se neke svoje misli koja vam više nije potrebna. To može biti npr. uverenje koje vam nije korisno ili ideja koja vam je nekad bila inspirativna a sada je doživljavate kao beznačajnu. Prisetite se još takvih misli, pustite da vam slobodno padaju na pamet. Ako za neku niste sigurni da li vam je još uvek potrebna, zapitajte se koja je njena svrha i da li ona još uvek služi vašem napretku.

U svojim mislima, odvojte na jednu stranu uverenja i ideje koje ste spremni da odbacite, a zatim ih otpustite, bez ustezanja, kao što biste poklonili stvari koje znate da više nećete koristiti; budite svesni da ste zahvaljujući njima nešto naučili i da to ostaje kod vas, dok odbacujete onaj beskorisni deo koji je stvarao nered u vašem umu. Zamislite da se sve te nepotrebne misli rastvaraju i nestaju, brzo i lako.

Osetite svežinu prostora koji ste raščistili u svom umu.On nije prazan, već je oslobođen za nove ideje, namere i želje i ispunjen energijom za njihovo ostvarenje.

Sada, prizovite novu misao, nov način razmišljanja koji priželjkujete, ili nešto što biste voleli da se ostvari u bližoj ili daljoj budućnosti. Prizovite to u obliku uverenja,  ideje koja teži ka realizaciji ili namere. Zamislite tu nameru kao seme koje spuštate u stvaralačku energiju koju ste oslobodili čišćenjem svog uma, a zatim prepustite prirodi da organizuje njeno ostvarenje, kao što organizuje da se iz žira rodi hrast bez potrebe da se iko u to meša.

Lagano izađite iz meditacije i otvorite oči kada za to budete spremni.

Aisling d'Oiche Ghealai

Više o meditacijama pročitajte na našem sajtu.

Pročitajte i jednostavno uputstvo kako da pretvorite svoj život u meditaciju bez potrebe da meditirate 🙂

PRATITE NAS

fb stranica Huginn & Muninn – preobražaj kroz rune

Logo bela slova

copyright

3 thoughts on “Prolećna meditacija

Add yours

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: