Značenja runa

Svaka runa ima ime odnosi se na nešto što je bilo značajno za život ljudi koji su ih koristili: predmete, bogove, životinje, koncepte, vremenske prilike i sl. Imena runa su osnova, koja nas vodi do njihovog dubljeg značenja.

Ovo je pregled Starijeg Futharka, gde smo za svaku runu naveli njeno osnovno značenje, zatim pozitivne i negativne osobine. Uz rune koje su blisko povezane sa određenim božanstvima severnjačkog panteona, navedeno je i božanstvo.

Nijedna runa nije samo „dobra“ ili „loša“, već treba imati celu sliku njenog karaktera, naročito ukoliko neko ima nameru da uradi runski zapis, bindrunu ili tetovažu. U divinaciji se većinom rune koje izađu u osnovnom položaju, tumače prema njihovim pozitivnim osobinama, a u obrnutom položaju prema negativnim.

I u divinaciji i u izradi runa, osim značenja pojedinačnih runa, značajan je i kontekst, odnosno ceo sklop, kombinacija svih runa koje čine celinu, tako da značenja runa treba uzimati samo kao smernice pri sagledavanju šire slike.

FEHU

001 FehuZnačenje: stoka. Pošto je za plemena od kojih smo nasledili rune stoka predstavljala osnovnu imovinu, materijalno bogatstvo i uslov života, ova runa danas označava imovinu (naročito pokretnu), posao, novac, bogatstvo. Ona odražava energiju za stvaranje bogatstva, sposobnost osobe da stvori i održava bogatstvo. Primenjuje se kada je potrebno podržati materijalne ciljeve i poslovne poduhvate.

Pozitivne osobine: finansijska sigurnost, dobit, uspeh, plodnost, nesebično deljenje s drugima.

Negativne osobine: gubitak, pohlepa, neuspeh, zavist, nemaština.

Božanstvo: Frej

URUZ

002 UruzZnačenje: auroh – divlji bivo sa prostora Evrope, Azije i Severne Afrike, vrsta izumrla u 17. veku. Ova runa predstavlja životnu snagu, jaku i neukrotivu, mušku, sirovu, primitivnu. U divinaciji pokazuje stanje vaše snage, i na fizičkom i na psihološkom nivou. Obrnut Uruz uopšte znači oprez, jer predstavlja slabost. Ova runa se primenjuje za povećanje energije i poboljšanje zdravstvenog stanja.

Pozitivne osobine: dobro zdravlje, izdržljivost, snaga, hrabrost, muževnost, nezavisnost, istraživački duh, spremnost na rizik.

Negativne osobine: loše zdravlje, plahovitost, neosetljivost, neaktivnost, bes.

THURISAZ

003 TurisazZnačenje: Ova runa ima dva naizgled kontradiktorna značenja: div i trn. Ipak, oba ukazuju na neprijatnosti agresivne prirode koje je teško izbeći. Ona se odnosi na razne ometajuće sile u podsvesti, konflikte, blokade kreativne energije, sve ono što nam ne da mira sve dok ne krenemo u neophodnu promenu.  S druge strane, ona predstavlja boga Tora, odnosno njegov čekić, oružje kojim je on branio bogove i ljude od ledenih divova. To govori o njenoj velikoj zaštitničkoj moći – ova runa može da zaustavi akciju neprijatelja, pa čak i da vrati negativnu energiju tamo odakle je došla.

Pozitivne osobine: zaštita, odbrana, plodnost i regeneracija, preživljavanje teškoća, potreba za akcijom.

Negativne osobine: problemi, sukobi, agresija, destrukcija, napad, nagla promena za koju nismo spremni.

Božanstvo: Tor

ANSUZ

004 AnzusZnačenje: bog. Runa vrhovnog severnjačkog boga Odina  nosi njegove osobine: mudrost, rečitost, uopšte moć reči i govorništva, dobru komunikaciju, inspiraciju, mogućnost vrednih uvida. U divinaciji nagoveštava dobar savet ili korisnu poruku, kao i podršku bogova, blagoslov, a ukoliko je obrnut nesporazum ili obmanu. Može se primeniti za sticanje mudrosti, inspiraciju, pomoć u donošenju važnih odluka.

Pozitivne osobine: mudrost, veštine pričanja i pisanja, inspiracija, učenje i podučavanje, istina.

Negativne osobine: nesporazum, sujeta, neiskrenost, podmuklost.

Božanstvo: Odin

 

 

NASTAVAK TEKSTA

PRATITE NAS

www.huginnmuninn.net

fb stranica Huginn & Muninn – preobražaj kroz rune

 

Logo bela slova

copyright

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: