Kako dostići celovito zdravlje (prvi deo)

Od ranog detinjstva smo orijentisani na fizičko telo, što je logično, s obzirom na to da fizički svet istražujemo pomoću pet telesnih čula. Takođe, civilizacija u kojoj živimo podržava materijalističko opredeljenje, tako da i sa te strane nemamo uvid u svoju kompleksnost.

Međutim, postojanje drugih tela nije fikcija, nego činjenica koju od nedavno potvrđuje i nauka. Najviše podataka o ovoj tematici je moguće naći u okviru kvantne fizike, ali i hemije, pa i medicine.

Jednostavan dokaz

Da li smo svoje fizičko telo?

Ako kažemo „ja“, da li pri tom mislimo na svoje fizičko telo? Mi sebe zovemo „ja“ od svoje druge godine, a koliko puta smo se promenili od tada? Sve ćelije u organizmu se promene za sedam godina, baš sve. Većina ih se menja svakih šest meseci, a neke traju samo nekoliko sati.

Dakle, identifikujemo se sa svojim telom koje, između ostalog, možemo i da promenimo, npr.ošišamo se, ugojimo ili smršamo, a i dalje je osećaj „ja“ isti. On se nije promenio. Čak ni posle dvadeset ili četrdeset godina.

Da li smo svoje misli?

Kažemo: „Ja mislim…“ o nekome, o nečemu… Svesni smo svojih misli, zar ne? Ko je taj koji je svestan svojih misli, koji misli o svojim mislima? Znači, mi nismo svoje misli.

Da li smo svoje emocije?

Kažemo: „Ja sam srećan, ljut, nervozan…“ Ponovo smo svesni svojih emocija, što znači da nismo isto što i one.

I na kraju, ko je taj tajanstveni „ja“?

„Ja“ je čista svest i ona je apsolutno nematerijalna.

Dakle, osim fizičkog tela imamo i mentalno (sedište misli), emocionalno (sedište emocija) i duhovno (sedište čiste svesti).

Većinom se tela u okviru različitih tradicija prikazuju jedna u drugom, kao ruske babuške, ali to nije bukvalno tako. U stvari, ona se uzajamno prožimaju.

Možete to zamisliti na sledeći način, uz pomoć vizualizacije: smestite se udobno, umirite se, zatvorite oči i nekoliko trenutaka samo pratite disanje. Zatim zamislite fizičko telo u žutoj boji, emocionalno – zeleno, mentalno – narandžasto, duhovno – plavo (boje su date opcionalno, možete koristiti i neke koje vas asociraju na određena tela). Ove boje se sve istovremeno nalaze u vama. Prepliću se poput bezbroj raznobojnih niti koje stvaraju prelepo tkanje. Te niti su u stalnom pokretu, tako da se šara tkanja neprestano menja. Dalje pustite mašti na volju. Na ovaj način možete osetiti i doživeti stvarno postojanje svih svojih tela. Slobodno uradite ovu vizualizaciju više puta, da biste se bolje povezali sa telima.

Praktična primena

Sledeći korak bi bio poboljšavanje kvaliteta života uz pomoć osvešćivanja različitih energetskih nivoa koje ova tela poseduju.

Verovatno ste već čuli za to da se sve na ovom našem svetu sastoji iz energije. U pitanju je samo različita gustina, ili kako fizičari kažu – vibracija ili frekvencija. Npr. kamen ima veću gustinu ili nižu vibraciju u odnosu na drvo, dok voda u svom tečnom stanju ima manju gustinu i višu vibraciju u odnosu na drvo itd.

Primenjeno na četiri tela koja smo pominjali, to bi izgledalo ovako: najnižu vibraciju ima fizičko telo, zatim nešto višu emocionalno, sledi mentalno i najvišu – duhovno telo.

Pošto se naša tela uzajamno prožimaju, ona u svakom smislu utiču jedno na drugo. Zahvaljujući tome, poboljšanjem kvaliteta jednog tela, automatski poboljšavamo i rad svih ostalih.

U praksi to izgleda ovako:

  • Počnemo da se bavimo fizičkim telom – promenimo način ishrane, redovno treniramo, spavamo na vreme… organizam se čisti, vibracija našeg organizma se menja na bolje i to automatski utiče na kvalitetniji rad svih ostalih tela. Jer, vibracija fizičkog tela menja vibraciju emotivnog tela. Konkretno, savremenoj medicini je odavno poznato da fizička aktivnost podiže nivo hormona sreće u organizmu. Dakle, jasna stvar: podignemo glavu, skakućemo ili trčkaramo, brzo hodamo ili plivamo, i posle toga smo srećniji i zadovoljniji, odnosno na višoj vibraciji.
  • Počnemo da se bavimo emotivnim ili mentalnim telom – pratimo emocije, čistimo negativna uverenja… ponovo utičemo na vibraciju emocija koja se prenosi na vibraciju fizičkog, odnosno mentalnog tela.

Duhovno telo je od najfinije vibracije i zato je teško krenuti od njega, pa to pretočiti u veću gustinu. Ono će samo da se unapređuje u toku sređivanja ostalih tela.

Zar nije fenomenalno saznanje da radeći na jednom nivou, automatski radimo na svim nivoima? I što je još bolje, radeći na svojim telima  i podižući svoju vibraciju, podižemo i  vibraciju drugih ljudi. Ovo je takođe naučno dokazano i o tome će još biti reči.

Nije preterano reći da lečeći sebe, lečimo svet.

Znači, važno je početi. Delanje je neophodno na našem nivou postojanja.

Radgost Svarožić

PRATITE NAS

www.huginnmuninn.net

fb stranica Huginn & Muninn – preobražaj kroz rune

 

Logo bela slova

copyright

2 thoughts on “Kako dostići celovito zdravlje (prvi deo)

Add yours

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: