Igdrasil

U središtu kosmosa je moćni jasen, Igdrasil. U nevidljivom središtu svega i ničega, on podupire Devet Svetova i ima tri korena. Pod ovim korenovima postoje tri izvora: Virdin izvor, gde Norne odlučuju o sudbinama ljudi, urezujući ih u stablo runama; Mimirov izvor, gde se Odin odrekao jednog svog oka da bi dobio mudrost; i Helvelgamar, gde čudovište Nidhog živi i nagriza korenje.

Devet Svetova Igdrasila nastanjuju bogovi, ljudi, vilenjaci, patuljci, divovi, zmajevi… U jednom od njih,  Asgardu, je Odinova palata Valhala, u koju on vodi hrabre ratnike koji su poginuli na bojnom polju, da tamo u veselju čekaju Ragnarok, poslednju bitku, u kojoj će se boriti na strani bogova. Svetle i tamne vile borave u Alfhajmu i Svartalfhajmu, na granici između vidljivog i nevidljivog, dok su Muspelhajm i Jotunhajm svetovi opustošeni vatrom i ledom, koje nastanjuju vatreni i ledeni divovi, večiti protivnici bogova.

Simbolički, to su područja koja odgovaraju našim različitim psihološkim nivoima svesnosti, od gornjih svetova više svesnosti, preko svesnog, podsvesnog, pa do mračnih, nedostupnih donjih svetova – nesvesnog. Rune nam omogućavaju da ih istražimo, koristeći ih kao pomoć na šamanskom ili astralnom putovanju ka njima (Raido, Ehwaz), vrata kroz koja im pristupamo (Inguz), pa i baklju koja će osvetliti mračne predele i odbiti sile tamne strane (Kenaz).

Igdrasil je kičma kosmosa koja podupire Devet Svetova kao što naša kičma nosi naše glavne čakre, povezujući sve naše nivoe postojanja – od osnovnih, koji nam obezbeđuju fizički opstanak, do onih koji nas otvaraju za kosmičke životne energije – omogućavajući nam da živimo na svim nivoima istovremeno. Stanovnici Svetova Igdrasila nam mogu pomoći da ih uskladimo, da kroz komunikaciju sa njima kao arhetipovima bolje upoznamo sebe i uz pomoć runa podstaknemo svoje potencijale i razrešimo blokade.

Celokupan koncept Igdrasila nam pokazuje da je sve u našim rukama, da je sve povezano i dostupno, da je jedan isti svet onaj koji doživljavamo kao “u nama” i “izvan nas”, da su “donji” i “gornji” svetovi neodvojiva celina, da vreme i sudbina nisu linearni i nepromenljivi… Samo treba znati pravi način, poneti sa sobom odgovarajuće rune i biti spreman da za sve što dobijemo, damo nešto za uzvrat. Jer, čak je i Odin morao da podnese žrtvu, viseći devet dana bez hrane, ranjen, na kosmičkom jasenu, da bi proživeo šamanski trans u kojem je pronašao rune, na granici između života i smrti.

Tamo je jasen zvani Igdrasil,

moćno drvo koje zasipa beli grad.

Odande dolaze rose što padaju u doline.

Ono stoji uvek zeleno, iznad Urdinog izvora.

Völuspá

Aisling d'Oiche Ghealai

PRATITE NAS

www.huginnmuninn.net

fb stranica Huginn & Muninn – preobražaj kroz rune

 

Logo bela slova

copyright

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: